Havsörn

Havsörnen är Sveriges största rovfågel. Fågelns biotop är i närhet till vatten där den fångar fisk och sjöfågel. Under vintern äter havsörnen även kadaver.

Havsörn

Örnarna satt i träden runt om kring och väntade på att vi skulle kasta ut fisk från båten. De majestätiska fåglarna kastade sig från grenarna och flög ut över vattenytan för att plocka upp fisken.  

Fiskgjuse

En fiskgjuse lättar med sin fångst en lugn och stilla morgon på Mälaren. De imponerande och vackra rovfåglarna kom mycket nära båten, kanske så nära som 20 meter ifrån oss. 

Havsörn

Havsörnen är en stor rovfågel med ett vingspann på över 2 meter. Som hos de flesta rovfåglar är honan större än hanen och kan väga upp mot 7 kg. Vuxna havsörnar är ljusbruna med en vit stjärt och en gul näbb.

Havsörn

Genom att sitta i ett gömsle gör att man kan komma dessa ståtliga fåglar nära. På vintern behöves havsörnarna giftfri mat och det placeras fiskrens och rester från slakterier på åteln framför gömslet.​​​​​​​

Gråtrut

Den här fågeln verkade inte uppskatta att bli väckt tidigt på lördagsmorgonen, men de flesta trutar och måsar gillade oss då vi hela tiden kastade bröd från båten. Molnet av trutar och måsar och deras skrik lockade till sig rovfåglarna som vi ville fånga på bild, men även en vanlig trut kan bli bra på bild i rätt ljus.

Knölsvan

En ensam svan glider elegant fram mellan stenarna vid Fågelsundet. Som vanligt får man de bästa bilderna på morgonen med dess mjuka ljus, och har man tur även dimma. Det man förlorar i skärpa på grund av dimman får man tillbaka mångfalt i stämning.

Två smålommar

Två smålommar bryter vattenytan i en kaskad av vattendroppar en tidig sommarmorgon. Knuthöjdsmossen skiljer sig från de flesta andra mossar genom att ha talrika gölar. Smålommen måste flyga fram och tillbaka mellan närbelägna sjöar för att fiska eftersom gölarna är fattiga på fisk. 


Svartvit flugsnappare

Den svartvita flugsnapparhonan sitter stilla på en pinne. Hon har jobbar hårt med att förse de hungriga ungarna med mat och tar en välbehövlig vila. Skogen är fylld av färger och former och ibland blir bilden lugnare och bättre om man tar bort färgen. Att fågeln sedan är en svartvit flugsnappare gör att det känns än mer lämpligt att ta bort färgen.    

Örn

Örnen har just landat på åteln framför gömslet i Gysinge för att äta. Första uppgiften blir att jaga bort alla korpar redan sitter där och kalasar. Att fotografera havsörn under sommaren är mycket svårt men under vintern har fåglarna svårare att hitta föda och kommer gärna till platser där de matas, som utanför Gysinge. Där kan man på en och samma gång ha 5-10 örnar runt sig. 

Örn

Den ståtliga havsörnen är blicken fokuserad på bytet och är här på väg att landa för att äta.  ​​​​​​Genom ​att sitta i ett gömsle kan man komma mycket nära dessa fantastiska djur på sätt som annars hade varit mycket svårt.

Skrattmås

Den här skrattmåsen har just lättat från vattenytan och har ett moln av vattendroppar bakom sig. Den är en vanlig fågel som man ofta inte tänker på, men om man tar sig tid att titta på dessa fåglar ser man att de är imponerande fiskare.

Fiskgjuse

Sekunden efter nedslaget lättar fiskgjusen med sin fångst. Även om fiskgjusen är betydligt mindre än havsörnen är den en mycket respektingivande rovfågel och det är spännande att se dem fiska.

Häst

På vägen hem från hundpromenaden en kall vintermorgon såg jag hästarna i hagen med ett vackert ljus och dimma. Dessutom ångade det av utandningsluften! Den här bilden är Heby kommuns välkomstbild om man kommer väg 56 från Sala hållet.

Smålom

Smålommen skakar liv i sina vingar efter nattens vila. Strax ljusnar det och det är dags att flyga till sjöarna i trakten för att fiska. Dimman ångar upp från gölens vatten den här sommarmorgonen.  Det mesta av ljuset som finns i den här bilden kommer från fullmånen som sken över landskapet den här natten. 

Gråhäger

Vid Axsjön i Uppland bor ett hägerpar och på våren flyger de fram och tillbaka över sjön med grenar och annat till sitt bo.  När gråhägern flyger kupar den vingarna och ser nästan ut som en 3:a, som här på bilden. 

Gråhäger II

Vintertid är Råstasjön är en fantastisk och lättillgänglig fågellokal i Stockholm. Den här bilden tagen en sen marsdag visar en av de många gråhägrarna som lättare. Fåglarna är vana med människor så det är lätt att komma nära.​​​​​​​

Havsörn

Den stora havsörnen flyger lugnt och spanar efter fisk. Otroligt imponerande fåglar och verkligen kul att se dem komma nära båten - en stark upplevelse. Havsörnen är en av Nordeuropas största rovfågel med ett vingspann runt 2 meter och de kan bli upp till 30 år gamla.

Havsörn

Havsörnen är stora och mäktiga fåglar. De kommer långsamt flygande tills de får syn på fisken men då går det inte långsamt längre, allt händer på en gång. Här är ögonblicket där klorna penetrerar vattenytan.

Fiskgjuse

Mästerfiskaren lyfter med sitt byte efter en lyckad jakt. Bytet får inte vara allt för stort för då kan fiskgjusen inte lyfta och om den inte då släpper taget kan den faktiskt hamna i vattnet och drunkna. 

Smålom

Smålommen tycker om att häcka vid små skogsomslutna vattendrag så Knuthöjdsmossen passar den perfekt. Den här bilden är tagen precis efter att ljuset börjar komma och dimman lättar.

Råbock

Den här råbocken stötte jag på under en morgonpromenad efter ett regn. Fukten gjorde att alla färger fick en härlig mättnad.

Fiskgjuse

Fiskgjusen sveper förbi oss på mäktiga vingar i det mjuka morgonljuset. Fiskljusen kan ha ett vingspann på runt 1.5 meter och blir vanligtvis 20–25 år gammal.

Rådjur

Det storögda rådjuret Bambi tittar upp ur fältet och undrar varför jag kommer och stör. Rådjuret är ett litet hjortdjur, väger ofta inte mer än 20-30 kg och har en livslängd på drygt 10 år - ofta är det tandslitage som begränsar livslängden.

Gräsand

Den här gräsanden har precis lättat från Axsjöns vattnet och drar med sig en kaskad av vattendroppar. Den här bilden har ett start konturljus som mejslar ut fågeln. Den grafiska känslan i bilden gör att den passar bra i svartvitt.

Sidensvans

Varje höst kommer sidensvansarna och besöker våra äppelträd. Sidensvansarna är insektsätare men under höst och vinter livnär de sig mest på frukt och bär. Sidensvansarna har en väldigt stor lever och kan snabbt bryta ner den alkohol de kan få i sig genom att äta jäst frukt.

Grågås

Dimman steg från vattnet och fågellivet hade redan vaknat i den lilla hamnen vid Mälarbaden när jag kom dit strax efter fyra på morgonen. Grågåsen finns ofta i högljudda grupper men den här ensamma individen gled tyst och stilla fram genom dimman.
Tillbaka