Skógafoss
En sak man kan säga om Island är att det finns vattenfall överallt och väldigt imponerande sådana som Skogafoss här på bilden. Skogafoss ligger dessutom mycket nära ringvägen och kan nås av alla. Vattenfallet var med i TV-serien Vikings där vikingen Floki på väg inåt landet passerar här. Det finns en folksaga som säger att en viking gömde en skattkista bakom vattenfallet men jag tittade inte efter...

Shinrin-Yoku

Solen var på väg upp men hade ännu inte fått kraften att bränna bort dimman denna tidiga morgon i slutet av augusti. Luften var fuktig med en stark doft av skog och mull. Shinrin-Yoku är en japansk term som betyder att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen”, att ”skogsbada”. Genom att långsamt vandra genom skogen vilket skapar välbefinnande. Den här morgonen skogsbadade jag.

Tinnsjø

En vy ut över Tinnsjön där solen precis försvunnit bakom bergskanten men fortfarande förmår lysa upp molnen och en strimma på bergssidan. Lugnt och stilla, men så har det inte alltid varit här. I den närbelägna Rjukan producerade nazisterna tungt vatten för att bygga atombomber under andra världskriget. I den här sjön sänkte norska motståndsmän 1944 en färja lastad med tungt vatten som skulle transporteras till Tyskland. 

Knuthöjdsmossen

En mycket tidig morgon vid Knuthöjdsmossen ligger dimman tät och endast lommarnas skrik ljuder över mossen - en magisk stund speciellt när solen är på väg upp och ger ett gyllene ljus över landskapet. Det är en fantastisk upplevelse att gå ut på mossen när det fortfarande är mörkt och att vara med när ljuset kommer och väcker naturen. 

Molnvirvel

En vy från ett berg på Snæfellsneshalvön på sydvästra Island en tidig morgon med låga moln som då och då öppnande sig. Här skymtar kusten och Atlanten fram i en tillfällig molnvirvel. Några minuter senare var det borta.

Bondgården

Jag tycker den här vyn är som tagen från en sagobok där den lilla bondgården ligger i dalen mellan två stora berg. De låga molen ger en behagligt mjukt ljus. De små vita prickarna runt bondgården är får som det finns massor av på Island.

Kirkjufell

Kirkjufell (Kyrkoberget) är nog en av Islands mest välkända och kanske den mest fotograferade bergstoppen. Landskapet är dramatiskt och här spelade man in delar av Game of Thrones. Berget kallades där Pilspetsberget (Arrowhead mountain).

Krypdimma

Dimman drar in över fjället i närheten av glaciären Snæfellsjökull på västra Island. Det känns verkligen som dimman kryper upp på berget och den rör sig faktisk förvånansvärt snabbt. Det var i det här berget som Jules Verne placerad en port till jordens inre i boken "Till jordens medelpunkt" som kom ut 1864..

En strimma ljus

Den här bilden är tagen med ett teleobjektiv i Lofsdalen när låga moln och blåsigt väder drev in i området. Blåst och snö är kanske inget vidare skidåkarväder men det är ett fantastiskt fotoväder.​​​​​​​

Midnatt på Knuthöjdsmossen

Fantastisk erfarenhet att vara där i mörkret och sedan vara med när dagen anländer. Tyst förutom lommarnas skrik. Det ända som saknades var älvor som dansade på mossen. Bilden är sammansatt av två olika exponeringar: en kort för att få detaljer på månskivan och en längre för att få fram detaljer i det mörka nattlandskapet.

Abisko nationalpark

Hösten i Abisko är verkligen något extra med sina fantastiska färger, ljus och bergstoppar. Den här bilden tagen i september en tidig morgon vid Laksjön, precis när solen är på väg upp och ljuset släpar sig in i det dimmiga morgonlandskapet.

Bergslandskap

Det här berget är så vitt jag vet inte namngivet. Det ligger vid ringvägen på Islands västra sida. Ljusfläckarna rörde sig hela tiden över landskapet så bilden målades gång på gång om. 

Skogsmarker

En vy över skogarna runt Lofsdalen fotograferad när mörkret faller men det fortfarande finns några fläckar av ljus på skogen. Det var mäktigt att se skogen breda ut sig så långt man kan se åt alla håll.

Arla morgonstund

En tidig och kall septembermorgon vid Vesturhorn på södra Island. Solen är på väg upp och färgar himlen och dess reflektion i vattnet gyllene. Sanden består av basalt fragment som bildades när lava kyldes snabbt av det kalla Atlantvattnet.​​​​​​​

Himmel och jord

Himlen fylldes av ett dansande norrsken och en ensam människa stod på klippan. Norrsken (som också kallas polarsken eller Aurora borealis) orsakas av elektroner från solen som accelereras i jordens magnetfält och sedan kolliderar med atmosfären. 

Þingvellir

Þingvellir nationalpark på Island är en förkastningssänka som markerar gränsen mellan de nordamerikanska- och eurasiska kontinentalplattorna. Platsen klassas som ett världsarv av Unesco och jag kan verkligen förstå varför. Förr i tiden avrättades människor på den här platsen: män halshöggs en bit bort medan kvinnor dränktes i vattendraget som syns på bilden. 

Morgonguld

När morgonsolen lyser genom det skira lövverket förstår man verkligen ordspråket "morgonstund har guld i mund" - är man uppe tidigt belönas man av vackra skådespel överallt i naturen. Det ser nästan ut som gula höstlöv på bilden men det är solen som färgar de gröna bladen gyllene.

Horsbäcksdalen

Våren är enligt mig den bästa tiden att besöka Horsbäcksdalen med den härliga grönskan och sina stora hav av vårblommor - blåsippor, vitsippor eller liljekonvaljer, beroende på när man är där. Snösmältningen gör också att det finns ganska mycket vatten i bäcken. Har man tur kan man se en bäver simma förbi (men inte på den här bilden). 

Ingbo källor

Ingbo källor har ett helt klart vatten som bubblar upp ur marken och låter den märkligt gröna botten synas klart och tydligt. Tittar du ner i vattnet en stund kan du få syn på en och annan fisk som simmar fram och tillbaka. Den mörka täta skogen ger mig associationer till John Bauers trollskogar.

Frostbiten

Ett par björkar täckta i frost en kall morgon är en vacker syn. Den här bilden är tagen under en av de första riktig kalla dagarna 2018. En förvarning att snart är vintern här.

Vesturhorn

Vesturhorn ligger längst ut på Stokksnes udden på sydöstra Island och är en väldigt imponerande plats med många möjligheter till fotografering. Den här bilden är tagen en tidig blåsig morgon strax innan solen kommer upp och man kunde verkligen känna kraften från Atlanten.

Skógafoss II

Skogafoss är en plats man lätt blir fixerad vid: det stora kraftiga fallet (62 meter högt) med en rykande dimma vid dess fot och fiskmåsar som cirkulerar framför fallet. Eftersom vattenfallet är så ikoniskt är det lite svårt att få unika bilder därifrån men vad gör det? Det är bra att vara där tidigt på morgonen. Då slipper man busslaster med andra turister och får vara ensam vid det mäktiga fallet. 

Kirkjufellsfoss

Åt vilket håll jag än tittade så fanns det spännande landskap som bad om att bli fotograferade och det här är ett typiskt isländskt landskap: dimma, mossa, berg och vattenfall. Den här bilden är tagen en regnig kväll vid Kirkjufellfoss. Fukten är inte så trevlig för fotografen men det är väl värt att vara ute då den ger mossa och gräs härligt mättade färger.

Kvällshimmel

En brinnande kvällshimmel fotograferad utöver Norsjön, från en berg strax utan Ulefoss i norska Telemark. Orsaken till att himlen blir röd på kvällen är att ljuset från den lågt stående solen färdas längre i atmosfären. Ljuset består av många färger och de flesta av dessa filtreras bort av atmosfären. Kvar blir det röda ljuset som klarar sig bäst (Rayleigh-spridning).

 Kapplasse

Kapplasse är en flack bergsrygg av gråröd granit på Hållnäshalvön, som ligger längs norra upplandskusten med vackra klippor och stenformationer. Platsen är ett naturreservat och den steniga och karga naturen gör platsen intressant och väl värd ett besök.

Goðafoss

Godafoss (Guds vattenfall) är ett 12 meter högt vattenfall på norra Island. Vattnet kommer från floden Skjálfandafljót. Legenden säger att den högst rankade lagmannen Thorgeir Ljósvetningagoði kastade statyeter av de nordiska gudarna i vattenfallet och detta markerade att Islands övergång till kristendomen.

Vinterstorm

En mycket kall och blåsig eftermiddag i januari är en storm på väg in över Upplandskusten i närheten av Kapplasse naturreservat. Vågorna slår in över stenarna i förgrunden men den långa exponeringen gör att det ser ut som rökslingor. 

Öppet hav

Det ser ganska dramatiskt ut med den ensamma båten på det stora öppna havet, men utanför bilden till vänster ligger kustlinjen, så båten är inte så långt ut till havs som det verkar. Dessutom är bilden ihopsatt av två olika exponeringar: en kort för att få båten skarp och en längre för att få en mjukare yta på havet.

Monokroma strålar

Solljuset filtreras genom träd och dimma och skapar en explosion av strålar. Atmosfären som dimma kan skapa är helt fantastisk - i rätt ljus blir en annars ganska tråkig vy väldigt spännande. Färg eller svartvitt är alltid en fråga men ibland tycker jag bilden blir starkare utan färg. Ljus och form lyfts fram samtidigt som motivet förenklas med avsaknaden av färg.

Gullfoss

Den här bilden av Gullfoss (gyllene vattenfallet) är tagen sent på natten. Ett sprakande norrsken lyser upp landskapet med sitt gröna ljus. Gullfoss ligger på sydvästra delen av Island och är nog mitt favorit vattenfall - med eller utan norrsken.​​​​​​​
Tillbaka