Hur jag började…
Jag vet precis när jag började fotografer, det var april 2012. Min fru som hade fotograferat ett tag skulle uppgradera sin kamera och jag skulle göra i ordning den gamla kameran för att sälja, men jag började använda den och det var första steget in i fotovärlden. Nästa upptäckt som verkligen cementerade mitt fotointresse var att jag förstod att det gick att ändra bilden i efterhand i datorn (en tid var jag helt förtrollad av HDR-bilder, tack och lov har det gått över).  Första steget var att lära mig det tekniska både i att hantera kameran och bildbehandling och detta pågick under några år med intensiva studier i böcker, tidskrifter och inte minst YouTube. 
Hur jag hittade vilka motiv jag vill fotografera…
Precis när jag började fotografera så var mina favoritmotiv övergivna och ödsliga hus eller platser. Jag drogs till livsödena som funnit på dessa platser och den domedags dramatik som omgav dem. Efter att ha provat bil-, flygplan-, porträtt- och bröllopsfotografering så drogs jag mer och mer till naturen. Numera fotograferar jag nästan bara landskap och djur och det är ”jakten” på den perfekta bilden som driver mig. Jag vill fånga spännande platser, intressanta linjer, former och färger i ett ögonblick som inte alla upplevt. Detta gör att jag oftast är ute mycket tidiga morgnar eller sena kvällar och nätter med kameran. Förutom bilden tar jag med mig en fantastisk naturupplevelse hem som jag nog inte fått utan fotograferandet som drivkraft. Andra steget är klart, jag har hittat vilka motiv jag vill fotografera.
Min stil…
Det största beröm man kan få som fotograf är att någon vet att det är du som tagit bilden genom att bara titta på den (och den största förolämpningen är att ”du måste ha en bra kamera”). Även om du inte formulerat det för dig själv så brukar de flesta över tid fastna för vissa typer av bilder, mina är ofta mörka, kontrastrika och dramatiska. Jag tycker om bilder med en tydlig målerisk känsla. Här vill jag påpeka att mina bilder inte ska ses som dokumentära, utan som konstnärliga tolkningar av motiven. Jag använder ofta tekniker både när jag tar bilden (olika filter, ICM, HDR etc.) och i efterbehandlingen (Lightroom/Photoshop) för att skapa den känslan eller stämningen i bilden som jag söker. Att hitta sin egen stil är det tredje steget och något som hela tiden ändrar sig, men mitt mål är att du ska känna igen bilderna som mina när du ser dem.
Några fotografiska höjdpunkter…
Att tävla i bild är väl som att tävla i musik, helt omöjligt men ändå roligt. Jag är mycket stolt över att jag fick en bild premierad i kategorin landskapsbild i tävlingen Nordic Nature Photo Contest 2021 och en 2: a plats i Fotosidan Masters i naturklassen 2019. Jag har också fått bilder publicerade i diverse svenska och internationella tidskrifter (Fotosidan magasin, DigitalFoto, Fågelvärlden, Onlandscape och Digital Photographer) vilket är roligt.​​​​​​​
   
Back to Top